• Tanda: "Als we verlost zijn van het virus hoop ik snel mijn debuut te maken."

  25 apr 2021
 • Op 25 maart 2020 scheurt Dario Tanda in een wedstrijd van de Enschedese vierdeklasser Sportlust Glanerbrug de voorste kruisband van zijn knie. Het is al de tweede keer dat dit onheil de Nederlandse Italiaan of Italiaanse Nederlander overkomt.

  Tanda heeft dan al een bewogen voetbalcarrière achter de rug. Hij begint op zevenjarige leeftijd bij het Deventer Sallandia en komt via Koninklijke UD bij Go Ahead Eagles en daarna bij FC Twente terecht. In Enschede slaagt hij er in een contract te bemachtigen en maakt hij zijn debuut in de eredivisie. Later lukt het Dario ook om met PEC Zwolle op het hoogste niveau te spelen. Tussendoor verblijft hij ook nog een half jaar in Canada.

  Hij eindigt zijn pogingen om in het betaald voetbal te slagen uiteindelijk in Italië. Hij had het misschien wel gered in Italië, maar voetballen in het buitenland bleek het toch niet te zijn. De maatschappelijke carrière en vriendin Kiki krijgen volop aandacht en Dario pakt een studie op, studeert af en vindt in Enschede een baan als pedagogisch medewerker. Tanda blijft wel voetballen en gaat samen met Delano Grootenhuis bij Sportlust op een lager niveau voetballen en daar gaat het dus die 25e maart 2020 behoorlijk fout.  "Ik ben aan het begin van dit afgebroken seizoen gelijk met Delano naar csv Apeldoorn gekomen. Nog steeds geblesseerd, dat wel en met een behoorlijke conditionele achterstand. De eerste keer dat ik mijn kruisband scheurde verging ik bijna letterlijk van de pijn, de tweede keer was dat gelukkig aanmerkelijk minder."

  "Ik ben vorig jaar voorzichtig met het herstel begonnen", vervolgt Tanda. "Steeds ging ik vooruit. Ik heb er alle tijd voor genomen en gekregen en nu train ik alweer dik twee maanden met de groep mee. Ik ben gelukkig nooit bang geweest om duels aan te gaan. Ik ben nog niet wedstrijdfit. 45 minuten kan ik al wel aan en met de pittige trainingen van Jan Kromkamp en Jan Michels zal dat snel op honderd procent komen, denk ik."

  De 26-jarige Dario speelt graag op 'zes' als verdedigende middenvelder of in het hart van de verdediging, op 'vier'. "Ik ben goed opgevangen door de club en er is me veel hulp geboden. Ik heb me erg welkom gevoeld. Daar ben ik best wel dankbaar voor. Nu ben ik dus weer lekker aan het trainen. We hebben een jonge en sterke groep waarbij de onderlinge verschillen klein zijn. Met mijn 26 jaar behoor ik samen met Nigel Michels tot de ouderen. Als we eenmaal verlost zijn van het coronavirus hoop ik snel mijn officiële debuut te maken."

  Tekst: csvapeldoorn.nl | Lex Oosterman
  Foto's: wozopro.nl | Wout van Zoeren