• Oefenstofdatabase

  csv Apeldoorn volgt de eisen die de KNVB stelt aan het trainen van voetballers. Voetbalvormen moeten een duidelijke relatie hebben met het voetbalspel.  1) Deelnemers moeten de voetbalvorm als spel beleven.
  2) Deelnemers moeten tijdens de voetbalvorm spelproblemen oplossen.
  3) Het aanleren van technische vaardigheden kan kort geïsoleerd getraind worden, maar dient daarna toegepast te worden binnen echte voetbalvormen.
  4) De voetbalvormen kenmerken zich door een goede organisatie waarbinnen deelnemers veel beurten krijgen en er sprake is van een hoge intensiteit.

  Voor de leeftijdsgroepen JO8 tot en met JO12 ontvangen jeugdtrainers kant-en-klare trainingen van de interne begeleiders. Voor de leeftijdsgroepen JO13 tot en met JO23 kunnen jeugdtrainers gebruikmaken van de oefenstofdatabase van csv Apeldoorn. Heb je hulp nodig bij het geven van trainingen, neem dan contact op met de interne begeleider van jouw leeftijdsgroep. De interne begeleider kan je ook toegang verlenen tot de oefenstofdatabase.

  In de oefenvormen van de oefenstofdatabase is veel aandacht voor een snelle omschakeling van aanvallen naar verdedigen en andersom. Spelers worden uitgedaagd telkens weer de juiste keuzes te maken in het aanvallen en het verdedigen. Naast het trainen van samenspel in positiespelen en partijspelen is er ook veel aandacht voor het maken van individuele acties in de techniektraining en de duelvormen. Tijdens sprintspelletjes is er aandacht voor startsnelheid, sprintsnelheid en wendbaarheid.

  Enkele tips voor het verzorgen van trainingen:
  - Baken met pionnen de ruimte af waarbinnen de oefenvorm plaatsvindt. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van lijnen die al op het veld staan.
  - Zet oefenvormen snel in gang door deelnemers eerst in de juiste positie te zetten waarna je een voorbeeld geeft en de belangrijkste spelregels uitlegt.
  - Observeer eerst of de deelnemers de bedoeling van de oefening begrijpen (lukt het?). Zo niet, leg het spel dan stil om de bedoeling verder te verduidelijken.
  - Als de oefening te moeilijk is voor de aanvallers, probeer dan de ruimte te vergroten. Als de oefening te moeilijk is voor de verdedigers, probeer dan de ruimte te verkleinen. Je kunt ook het aantal deelnemers in een vorm aanpassen of gebruikmaken van spelregels om het moeilijker of makkelijker te maken. Door vragen te stellen aan deelnemers en situatief te coachen kun je hun vermogen om voetbalsituaties op te lossen verbeteren (leert het?).
  - Als een oefenvorm door de deelnemers als uitdagend ervarend wordt, zal dit hun motivatie en inzet vergroten. Werk zoveel mogelijk met spelvormen waarin beide partijen kunnen scoren en houd de stand bij (leeft het?).
  - Zorg voor een goede arbeidsrustverhouding. Laat spelers niet te lang in de rij staan, maar zet vormen meerdere keren uit. Laat intensieve duelvormen 1:1 en 2:2 juist niet te lang duren. Zorg bij sprintvormen voor voldoende rust tussen vooral langere sprints.