De jeugdafdeling van csv Apeldoorn heeft tijdens de coronapandemie zeker niet stilgezeten. Sterker nog, onder leiding van het nieuwe Hoofd Jeugdopleiding Paul de Bruin heeft een groep trainers plannen uitgewerkt om jeugdvoetballers nog meer plezier aan de voetbalsport te laten beleven. Het doel is om elke speler op zijn eigen niveau uit te dagen en te ontwikkelen. In deze serie artikelen spreken we met een aantal mensen die deze ontwikkelingen vormgeven.
Paul: “De ervaring leert dat bij veel voetbalclubs de meeste aandacht uitgaat naar spelers in selectieteams en dat er voor spelers in niet-selectieteams minder mogelijkheden zijn. Op deze manier gaat veel talent verloren, doordat er geselecteerd wordt op een moment dat er over de potentie van een voetballer nog weinig met zekerheid te zeggen is. Wij willen daarom in onze onderbouw van JO8 tot en met JO12 alle spelers dezelfde mogelijkheden geven om zich te ontwikkelen. Dat betekent dat elke speler twee keer in de week kan trainen en dat al deze spelers een kwalitatief goede training krijgen. In het huidige seizoen hebben we hiermee geëxperimenteerd bij onze JO8-1/2 en JO9-1/2 en volgend seizoen willen we dat uitrollen naar alle teams in de JO8 tot en met JO12. We spreken dan niet meer van selectieteams en niet-selectieteams bij deze leeftijdsgroepen. Alle JO8-, JO9- en JO10-teams gaan op maandag en woensdag op hetzelfde moment trainen en alle JO11- en JO12-teams doen hetzelfde op dinsdag en donderdag. We kijken goed naar hoe ver kinderen in hun voetbalontwikkeling zijn en delen ze op basis hiervan in. Als tijdens een seizoen een spelertje zich snel ontwikkelt, dan is het eenvoudig te realiseren om hem met een trainingsgroep van een hoger niveau te laten meetrainen. De trainers van deze groepen worden daarbij begeleid door interne begeleiders: Edwin van Berkum voor JO8, JO9 en JO10 en Marcel Rump voor JO11 en JO12.”
Edwin van Berkum en Marcel Rump.
Edwin loopt al jaren bij onze club en heeft met zijn netwerk en enthousiasme een grote groep trainers bereid gevonden mee te doen met het experiment. Marcel is al jarenlang trainer geweest van deze leeftijdsgroep. Na een periode waarin hij werk en hobby niet langer kon combineren, zal hij komend seizoen zijn voetbalkennis weer delen met andere jeugdtrainers.
Edwin: “In de onderbouw heb je vaak te maken met trainers met heel verschillende achtergronden. Sommigen hebben al een heuse trainersopleiding bij de KNVB gevolgd, anderen hebben voetbalervaring als eerste-elftalspeler, terwijl er ook vrijwilligers zijn die heel veel enthousiasme meebrengen, maar niet zo goed weten hoe je een pupil leert voetballen. Wij hebben daarom de samenwerking gezocht met een sportbureau dat onze trainers daarin ondersteunt. Aan het begin van het seizoen is er een scholing van drie avonden geweest voor deze trainers. Er is veel aandacht geschonken aan hoe een pupil het voetballen beleeft en hoe zeer dat verschilt van hoe wij als volwassenen naar het spel kijken. Daarnaast zijn we ook het veld op gegaan en hebben de trainers allemaal praktische tips gekregen over het uitzetten van de veldjes, het voordoen van de techniekoefeningen en de wijze waarop je kinderen op deze leeftijd het beste kan benaderen. Tijdens het seizoen werken we met een cyclus van acht weken. Het sportbureau levert via de mail zestien kant-en-klare trainingen aan die in een pdf beschreven worden en die verduidelijkt worden met video’s. In een volgende cyclus van acht weken komen de oefeningen terug en kunnen de trainers elementen toevoegen om het moeilijker te maken.”
Oud-eerste-elftalspeler Erwin Poolman zet zich in voor de jongste jeugd.
Marcel: ”De kern van de oefenstof op deze leeftijd is dat spelers de baas worden over de bal. Dat kan met een normale voetbal, maar door zo nu en dan met een kleinere bal of een sense-bal te trainen of juist op een andere ondergrond te trainen, kun je je fijne motoriek nog verder ontwikkelen. Dit is bovendien de ideale leeftijd om spelers schijnbewegingen aan te leren. In het trainingsprogramma is elke schijnbeweging gekoppeld aan een bekende voetballer om de spelers zo te stimuleren net zo goed te worden als hun idool. Daarnaast worden er veel duels één-tegen-één en twee-tegen-twee gespeeld en natuurlijk eindigt elke training met een partijtje. Als spelers wat ouder worden, zullen ze beter in staat zijn om samen te werken en gaan we hen stimuleren creatieve voetbaloplossingen te zoeken.”
Op deze koude maartse dag valt ten eerste op hoeveel trainers aanwezig zijn bij de trainingen. Per groepje van acht spelers zijn er twee begeleiders. Elke groep heeft zijn eigen hoekje van het veld met ballen, pionnen, hesjes en doeltjes en gaandeweg de training worden overal min of meer dezelfde oefeningen gedaan. We spreken drie van deze trainers over dit nieuwe model. Jasper Oosterman is vader van Jorn en oud-eerste-elftalspeler van csv Apeldoorn. Dennis Leusveld is vader van Owen en werkt in zijn dagelijkse leven met jongeren die vastgelopen zijn. Ümit Yilmaz is naar eigen zeggen nog geen vader, eigenaar van sportschool Survival Instinct en in het bezit van een UEFA-C-trainersdiploma.
Op de achtergrond Jasper Oosterman.
Jasper: “Ik vind het echt hartstikke leuk om te doen. Ik heb ook veel aan de scholing aan het begin van het seizoen gehad. Het heeft me echt op een andere manier leren kijken naar hoe kinderen op deze leeftijd het spel beleven. Ik weet nu dat ik niet moet proberen al mijn voetbalkennis aan ze door te geven. Het gaat er om dat ze dat zelf ontdekken, in hun eigen tempo. Het is mijn rol om de kinderen positief te stimuleren. Als ze er tijdens een training of wedstrijd in slagen een schijnbeweging uit te voeren die we getraind hebben, dan laat ik duidelijk mijn enthousiasme merken. Het is echt gaaf om te zien hoe kinderen zich zo snel kunnen ontwikkelen."
Dennis: “Ik vind het fijn dat we aan het begin van het seizoen scholing hebben gekregen. Ik was zelf al lang gestopt met voetballen en het was wel nodig om die techniekoefeningen even te trainen. Je merkt dan ook hoe intensief dat oefenen is. De trainingen in de mail geven een duidelijk houvast over wat je tijdens de training kan doen. Het scheelt ook voorbereidingstijd en daardoor is het makkelijker te combineren met een drukke baan. Tijdens de trainingen is er veel ruimte voor de speelsheid die kinderen op deze leeftijd zo kenmerkt. We doen veel spelletjes waardoor er enorm veel plezier beleefd wordt. En doordat we met twee trainers op de groep staan, is er ook ruimte voor individueel contact. Het is dan ook echt genieten voor mij als trainer van alles wat goed gaat."
Ümit Yilmaz.
Ümit: “Wat mij aanspreekt in de benadering is dat we kinderen in hun kracht proberen te zetten. Het is niet de bedoeling dat wij alles gaan oplossen voor hen als trainer. We stimuleren ze om zelf na te denken. Dat doen we door open vragen te stellen of, als ze er dan niet helemaal uitkomen, twee antwoordopties te geven. Tijdens de wedstrijden is het de bedoeling dat we vooral observeren en motiverend coachen. Bijvoorbeeld door enthousiasme te tonen als er een mooie actie gemaakt wordt. Tijdens het begin van het seizoen hebben we ook de ouders gevraagd het spel aan de kinderen te laten. Op die manier kunnen kinderen zonder druk het spel beleven. Op deze leeftijd spelen we nog niet met een opstelling. Dat is toch iets uit de volwassen voetbalwereld. Die kinderen willen gewoon zo dicht mogelijk bij de bal zijn. Als ze aan een opstelling toe zijn, dan komen ze er vanzelf wel mee.”
Nu het einde van de coronapandemie in zicht is, kijkt iedereen natuurlijk reikhalzend uit naar het nieuwe voetbalseizoen. Het enthousiasme van deze groep trainers en hun interne begeleiders werkt aanstekelijk en we hopen dan ook veel nieuwe jeugdleden te kunnen begroeten in onze roodgele voetbalfamilie. Eerst een paar keer meetrainen? Dan kun je een e-mail sturen naar jeugd@csvapeldoorn.nl