Bij de jeugdafdeling van csv Apeldoorn wordt momenteel hard gewerkt om na de pandemie sterker terug te komen. Onder het vorige Hoofd Jeugdopleiding Willem Kempe is onze jeugdopleiding een certificeringstraject gestart bij de KNVB. Met de aanbevelingen die daaruit voortkwamen is zijn opvolger Paul de Bruin aan de slag gegaan. In deze serie spreken we met een aantal mensen die deze ontwikkelingen vormgeven.
Paul: "Een van de aanbevelingen was om doorgaande leerlijnen te ontwikkelen van wat een pupil tot en met een O23-speler tijdens zijn opleiding zou moeten leren. Naast een beschrijving van technische vaardigheden gaat het dan vooral om een beschrijving van spelprincipes bij aanvallen en verdedigen. We willen die principes beschrijven in de taal van de kinderen en trainers stimuleren diezelfde bewoordingen te gebruiken, zodat het voor spelers herkenbaar wordt. De volgende stap is dat we met de trainers gaan bespreken hoe we die spelprincipes gaan trainen. Ik wil trainers stimuleren om regelmatig bij elkaar in de keuken te kijken. Er is zoveel expertise bij de trainers hier en door die met elkaar te delen komt er meer samenhang in de opleiding. In het nieuwe jeugdplan worden de niet-selectietrainers daarbij ondersteund door vier interne begeleiders. Voor de onderbouw zijn dat Edwin van Berkum en Marcel Rump. Voor de bovenbouw is Martijn Baars bereid gevonden dit in te vullen en voor de middenbouw zoeken we nog een geschikte kandidaat.”
Het is de bedoeling dat trainers van niet-selectie-elftallen kunnen profiteren van de kennis van hun meer ervaren collega’s. Niet iedereen heeft immers de tijd om een volledige trainerscursus bij de KNVB te volgen. Op die manier is het initiatief ontstaan om een database met oefenstof aan te leggen. Kartrekker van dit project is Menno Hof, trainer van JO15-1.
Menno Hof.
Menno: “Via de Rinus-app van de KNVB is al veel goede oefenstof te vinden, maar de animaties die hierbij gebruikt worden zijn nogal beperkt. Wij willen daarom een database aanleggen met echte beelden. Zo wordt het veel duidelijker wat de afmetingen van de veldjes zijn, hoe er doorgewisseld wordt en welke spelregels je kunt gebruiken. Na het monteren spreken we de filmpjes in om de doelstelling te verduidelijken en tips te geven hoe je zo’n vorm kunt begeleiden. Ook op YouTube staan veel video’s met oefenstof, maar deze sluit lang niet altijd aan op onze visie hoe wij spelers willen leren voetballen. Wij vinden het belangrijk dat spelers uitgedaagd worden in échte voetbalsituaties, dus met medespelers, tegenstanders, doeltjes en spelregels. Spelers leren zo spelsituaties herkennen en de juiste keuzes maken. Door oefenvormen zoveel mogelijk in spelvorm aan te bieden kan je de motivatie vergroten en zullen de spelers met meer inzet trainen. Zo wordt er meer plezier beleefd en daardoor ook meer geleerd. Ik hoop dat de database een inspiratiebron wordt voor alle jeugdtrainers bij csv Apeldoorn hoe je een uitdagende training kan organiseren.”
John Burghout.
Deze zaterdag is de JO13-1 aan de beurt om als demonstratiegroep gefilmd te worden. Tussen de maartse buien door komt het zonnetje aarzelend tevoorschijn, terwijl op andere momenten de hagelstenen de jongens en meisjes van JO13-1 geselen. Die blijven echter met bewonderenswaardige concentratie hun oefeningen uitvoeren. We spreken trainer John Burghout na de training.
John: “Ik heb vandaag een aantal oefenvormen laten zien van Michel Bruyninckx over brein-centraal leren. In die oefenvormen wordt een groot beroep gedaan op timing, ritme, motoriek en samenwerking van de spelers. Als het even niet lukt, dan is het de bedoeling dat spelers elkaar helpen de oefening beter uit te voeren. Je kunt telkens nieuwe elementen toevoegen om de oefening moeilijker te maken. Spelers moeten zich heel goed concentreren op elke pass en elke schijnbeweging waardoor ik het een ideale manier vind om samen aan de training te beginnen.”
Assistent-trainer Jeffrey Pul.
Menno: “Ik vond het erg interessant om deze oefenvormen te zien. De spelers waren heel gefocust bij de uitvoering en ik zag hoe John telkens probeerde het tempo op te voeren om het brein nog meer te prikkelen, bijvoorbeeld door een extra bal toe te voegen. Bij het filmen hebben we twee spelers een afwijkend kleur hesje gegeven, zodat je goed kon zien hoe spelers van de ene naar de andere positie doorbewogen. Er gebeurde vaak zoveel tegelijk, dat je echt goed moest kijken wat de looplijnen waren.”
John: “Ik heb erg genoten van de samenwerking. Voor mij waren die één-tegen-één-vormen die Menno later demonstreerde ook een eyeopener. Als trainer heb je soms de neiging de hele groep in één oefenvorm te plaatsen, maar door in kleinere groepjes te werken krijgen spelers meer beurten. Als je het dan ook nog in spelvorm aanbiedt, kunnen spelers zo’n oefening ook prima zelf aan de gang houden.”
Inmiddels zijn in zeven trainingssessies al ruim dertig oefenvormen gefilmd. In samenwerking met het mediateam worden de filmpjes nu van een intro en ingesproken tekst voorzien waarna ze gedeeld kunnen worden met de jeugdtrainers van csv Apeldoorn.
Bekijk hier een voorbeeld van een filmpje dat al klaar is:
Bekijk hier een impressie van de training van de JO13-1:
Foto's artikel: Paul van Puffelen
Foto homepage: Rick Debets