• Nieuw jeugdplan onder de loep - de keeperstraining

  12 apr 2021
 • Bij de jeugdafdeling van csv Apeldoorn wordt momenteel hard gewerkt om komend seizoen met nieuw elan uit de startblokken te schieten. Nu het competitievoetbal stil ligt, biedt dat ruimte om nieuwe initiatieven te ontplooien. In deze serie spreken we met een aantal mensen die deze ontwikkelingen vormgeven. Deze keer staat de keeper in het middelpunt van de belangstelling.

  Hoofd Jeugdopleiding Paul de Bruin licht toe wat de aanleiding was voor de nieuwe plannen rondom keeperstraining. Paul: "Bij de selectietrainers leefde de wens om keeperstraining meer te integreren in de voetbaltrainingen. Een keeper is namelijk geen eenling, maar onderdeel van het team. Hij zal zijn acties moeten afstemmen op hoe zijn medespelers handelen in het verdedigen en het aanvallen. Daarvoor is het nodig dat de keeper vaker in dit soort situaties gecoacht kan worden."  Eric Huigen is dit seizoen keeperstrainer van de A- en B-selectie. De inwoner van Uden is momenteel fulltime met keeperstraining bezig. Bij de jeugd van Helmond Sport geeft hij alle jeugdkeepers training en komend seizoen zal hij naast de keepers van de A-selectie en het nieuwe O23-elftal, ook de overige keepers van de bovenbouw trainen.


  Foto: Wout van Zoeren

  Eric: "Ik heb de laatste vijf jaren heel veel in mijzelf geïnvesteerd om een betere keeperstrainer te worden. Behalve cursussen volgen van Frans Hoek en de KNVB heb ik steeds het overleg gezocht met voetbaltrainers over hoe zij aankijken naar de ontwikkeling van hun keepers. Ik heb daardoor inmiddels een eigen visie ontwikkeld en die wil ik graag met de keeperstrainers van csv Apeldoorn delen."

  "Ik word ook heel enthousiast van de samenwerking met Jan Kromkamp en Jan Michels. Daarom heb ik ja gezegd toen het bestuur mij vroeg om volgend seizoen ook keeperstraining bij de jeugd te geven. Ik ben dan twee avonden per week van vijf uur ‘s middags tot acht uur ’s avonds beschikbaar om jeugdkeepers te coachen. Op dinsdag zal dat veelal in een aparte keeperstraining zijn, maar op donderdag wil ik de keepers aan het werk zien bij hun eigen groepen. Daarvoor ga ik dan in overleg met de trainers van die teams over de ontwikkelpunten van hun keepers. Ik zal regelmatig beelden van de training maken met behulp van een videostatief van vier meter hoog. Dit levert vaak interessante gespreksstof op. Daarnaast zal ik andere keeperstrainers in de bovenbouw begeleiden door hen te voorzien van oefenstof."

  Henry Udinga heeft een grote staat van dienst opgebouwd als keeperstrainer in de regio Apeldoorn. Hij zal komend seizoen de keeperstrainingen coördineren in de middenbouw en wordt daarbij geassisteerd door Edward van Engelen.  Henry: “De keeper heeft een speciale rol in het team en wij willen nog meer aandacht aan die keeper schenken. Ten eerste door er voor te zorgen dat alle keepers bij csv Apeldoorn keeperstraining kunnen krijgen en niet alleen de selectiekeepers. We hebben daarvoor natuurlijk nogal wat handjes nodig. We willen daarvoor keepers uit de bovenbouw benaderen om voorafgaand aan hun eigen training te helpen bij de keeperstrainingen in de onder- en middenbouw.”

  Edward: “We willen het contact met de trainers van de elftallen waarin de keepers voetballen versterken. Hoe ontwikkelen de keepers zich? Hoe is het gegaan in de wedstrijd? Wat zijn de aandachtspunten voor de training? Dat vraagt van de keeperstrainers dat ze regelmatig op zaterdag aanwezig zijn om hun keepers te observeren en het gesprek met hun trainers aan te gaan.”

  Henry: “Daarnaast willen we ook in gesprek met de keeper zelf. Hoe kijkt hij aan tegen zijn eigen ontwikkeling? Wat wil hij gaan verbeteren? Op die manier is er voor de keeper, veldtrainer en keeperstrainer een gezamenlijk doel. We hopen daarmee onze talentvolle keepers langjarig aan ons te binden.”

  Bert Anvelink is keeperscoördinator van de onderbouw. Ook hij zit vol ideeën voor het komende voetbalseizoen. Bert: "Bij de jongste jeugd - de mini’s, JO8 en JO9 - kiezen we er nadrukkelijk voor om niet met vaste keepers te werken. We vinden het belangrijk dat alle spelers de kans krijgen in trainingen en wedstrijden ervaring op te doen met keepen. Op deze leeftijd is het belangrijk dat we kinderen veelzijdig opleiden. Als een kind alleen maar in het doel gaat staan, dan is daarvan geen sprake. Juist als een kind een goede keeper wil worden, is het belangrijk dat hij ook ervaring opdoet als veldvoetballer. In het moderne keepersvak worden die voetbalvaardigheden immers steeds belangrijker. En ook voor de spelers die niet meteen keeper willen worden is het toch een waardevolle ervaring om eens in het doel te staan."

  "Vanaf JO10 kunnen kinderen die dat willen zich wel specialiseren in het keepersvak. Samen met Bouke Jeeninga en Laura Jonker ga ik keeperstrainers opleiden, zodat alle keepers die dat willen aparte keeperstraining kunnen krijgen. Maar ook hier geldt, dat na drie kwartier keeperstraining de kinderen weer aansluiten bij het laatste deel van de voetbaltraining. Zo ontmoeten zij hun teamgenoten en kunnen ze de geleerde keepersvaardigheden toepassen in echte wedstrijdsituaties."

  Heb jij interesse om bij csv Apeldoorn te gaan keepen in een selectieteam of in een recreatief team? Informeer dan via jeugd@csvapeldoorn.nl naar de mogelijkheden of spreek één van onze keeperstrainers daar persoonlijk over aan.